Спасителната експедиция се проведе с подкрепата на Министерството на културата 

...
Спасителната експедиция се проведе с подкрепата на Министерството на културата 
Коментари Харесай

Зимна спасителна експедиция по море донесе нови корабни придобивки на НИМ

Спасителната експедиция се организира с поддръжката на Министерството на културата

  В последните дни на 2022 година, на 23-и декември, екип на Центъра за подводна археология (ЦПА), управителен от шефа гл. ас. доктор Найден Прахов, съумя да извади от дъното на българското Северно Черноморие два броя стоманени корабни оръдия и десетки амуниции на повече от 200 години. Спасителната експедиция е била осъществена в продължение на тридесет часа и при затруднени условия, като ниска видимост, студени води и комплицирана техническа логистика.

  Експедицията е част от дълго замислян и сполучливо осъществен план на ЦПА и Националния исторически музей с теоретичен съветник проф. доктор Иван Христов, зам.- шеф на Музея. Оръдията са открити от доктор Прахов през 2021 година по сигнал на доктор Дамян Дамянов, само че едвам в края на предходната година, с помощта на поддръжката на Министерство на културата, корабните артефакти са избавени и пренесени в Националния исторически музей. 

  За сполучливата реализация на плана персонална заслуга имат зам.-министърът на културата доцент доктор Пламен Славов и госпожа Екатерина Джумалиева, шеф на Дирекция „ Културно завещание, музеи и изобразителни изкуства “ в Министерството на културата.

  За повече информация за избавителната експедиция и резултатите от нея можете да посетите .
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР